Prejšnji teden sem skupaj zlotal dva grelca, in sicer enega za objektiv, drugega pa za sekundarno zrcalo na moji Europi in guidescopu.
Zadevo sem tudi vmes parkrat šklocnil, da vidite kako vse skupaj izgleda.
Grelec za objektiv sem naredil preposto tako, da sem skupaj zlotal 8 x 10 ohm navadnih ogljikovih uporov in jih priključil na 12V enosmerne napetosti. V BTCju sem našel eno trgovino (Target), ker prodajajo velcro trakove (ježek), tako da je grelec mogoče čim enostavneje namestiti ali sneti z objektiva, pa od zunaj mi je babica zašila gor en trak, da je boljše izoliran. Res enostavno zadevo, ki sicer pri TS stane okoli 40 EUR, sem jaz skupaj spacal za slabih 5. Naročeno imam še uporovno žico, če bi mogoče zaradi upogibanja popustili loti med upori, pa potem samo zamenjam upore za žico in je stvar rešena.
Grelec za sekundarca in guidescope pa je bil malenkost večji projekt. Tu sem stopil v kontakt s Simonom Krulcem, ki mi je svetoval grelec, ki bi meril temperaturo na ogrevani površini in na podlagi tega vklapljal/izklapljal gretja, kar se izkaže uporabno v dveh pogledih: poraba toka je manjša, kadar grejem na baterijo, pa še točno lahko nastavim na koliko stopinj nad ambientom naj ima ogrevana površina, ker si ne bi ravno preveč uničeval seeinga v sami cevi. Tako mi je Simon zlotal eno enostavno vezje, jaz pa sem potem samo še namestil dva tokokroga osmih uporov - enega na sekundarca, drugega na guidescope. Zdaj imam res ogromno žic po teleskopu, ampak problemov z vlago pa upam da nikoli več
CS!