Napisal/-a SiriusB dne 26. 5. 2010, 19:12
Včeraj sva z Nino v pričakovanju neviht ves dan kempirala po Štajerski. Prvi halfway decent setup letos in malce bolj optimistične napovedi kot na začetku niso dale miru. Ideja je bila, da počakava proženje neviht na konvergenci okoli Gradca. Vse kar bi morda le uspelo prebit inverzijo bi se najverjetneje organiziralo v supercelico, ki bi potem prečkala v SV Slovenijo, kjer bi jo ujela. Prednost situacije je bila, da bi to potem gotovo bile lepe izolirane supercelice. To je bila ideja. V praksi stvar ni šla povsem po načrtu... Kot prvo so modeli precenili CAPE za SV Slovenijo – rosišča so bila 11-14 °C namesto pričakovanih 16-18 °C.
Celo popoldne so se trudili kumulusi na SZ-JV liniji malo zahodno od Gradca, a nič. Ves čas sem še upal, da bo bo konvekcija prebila inverzijo in bo razneslo kakšno supercelico. Obenem mi je nekaj upanja dajalo dogajanje na Madžarskem – najprej zgodnja popoldanska izolirana supercelica pri Blatnem jezeru, nato pa še linija treh velikih supercelic SZ od Blatnega jezera. Med njimi je prevladala prva v liniji, ogromna HP supercelica – 70 dBz odboja na radarju. Videlo se jo je tudi iz okolice Maribora, daleč na vzhodu, a je kljub vsemu bilo jasno da je res huda – ogromen updraft in debelo nakovalo. Upal sem, da se bo aktivnost selila proti zahodu, da bo na konvergenci v Avstriji vseeno vsekalo kakšno resno nevihto.
Malo po 18h je malo zarobantila najjužnejša celica v avstrijski liniji, skoraj neposredno severno od Maribora. Mislil sem, da bo kaj iz nje, zato sva se pomaknila proti Pernici, a jo je vmes spodsekalo in je hitro izpuhtela. Takrat sva se odločila se počasi vrniti, ko je začela pospešeno rasti tudi severnejša celica. Vedel sem, da modeli napovedujejo upadajoč CAPE v večernih urah in tudi, da je strig vse slabši, tako da kljub željam nisem resno pričakoval, da se bo organizirala v supercelico. Na radarju je ves čas ostalo jasno vidnih več jeder nevihte. Ustavila sva se v Framu in jo posnela, nato pa domov.
Zakaj se supercelice niso materializirale? Premalo CAPE, veliko prehuda inverzija.
Lahko bi bilo slabše, ampak nisva šla po tole...
CS!Jure
P.S. - nevermind smetke na senzorju... Nisem vedel, da je senzor potreben čiščenja.
- Priponke
-

-

-

-

-

Plavje (45.572N, 13.779E)
Celestron CR150HD, 11x70, 10x50
Nikon D80