Napisal/-a aljosa dne 11. 4. 2009, 12:50
jaz imam TS Planetary 7 mm. Na AR5 mi daje 168x povecavo. Do sedaj sem z njim opazoval Neptun, Jupiter, Saturn, Luno in Venero. Opazujem tako s filtri kot tudi brez. Opazoval sem tudi z genericnim 9 mm plosslom, 7.5 mm Takahashi LEjem in Pentaxom 5 mm (ne vem oznake, 70° polje). Tako samo malo ozadja, da vidis da nisem ravno najbolj izkusen opazovalec na planetu, sem pa ze nekaj pogledal.
Ok, od nastetih mi je bil najbolj vsec Pentax. Sicer mi razen pri Luni veliko zorno polje pri velikih povecavah sploh ne odgovarja, saj mi crnina ni vsec. Je tudi res, da pentax stane krepko cez 300 evrov. Jaz osebno si ga ne bi kupil.
Takahashi LE, slika ni bila kaj konkretno boljsa kot v mojem planetaryju, medtem ko je bila v pentaxu res ostra in kontrastna je bila v teh dveh malo bolj soft. Morda ima tukaj kaj veze seeing (kot so to komentirali na drugem forumu), ampak na splosno se mi je slika zdela malenkost bolj "zamegljena" in temnejsa. Tukaj ne gre za neke gromozanske razlike, ampak je bilo pa opazno. Za pentaxa bi takoj vedel da je pentax, verjetno ze zaradi impresivnega polja (sploh na Luni je fino), medtem ko ostalih dveh "na blef" ne bi mogel lociti.
Jaz sem s svojim planetaryjem se kar zadovoljen, ampak kot pravim, ko sem kupoval se nisem imel kaj pretirano izdelanega mnenja kaksen okular sploh potrebujem. Eye relief mi sploh ni pomemben, medtem ko mi pri majhnih povecavah FOV definitivno je (ce mogoce kdo ve, ali prodajajo kje TMB Paragona 40 mm naj sporoci), mi pri velikih ne igra neke velike vloge. Na koncu pa verjetno prevlada tudi cena, planetary stane 4x manj kot prej omenjeni pentax.
Na koncu pa se tole. Jaz si mislim v bliznji prihodnosti (beri: ko bo denar) narociti 5 mm Baader Genuine Ortho (ali pa Kasai ortho), 8 mm Televue plossla in en 2x barlow (morda antares shorty plus). Za te okularje sem se odlocil predvsem po posvetovanju z Juretom in gledanju skozi prej omenjene okularje (Tak LE je kar drag, pa nima ravno nekih supersonicnih sposobnosti napram planetaryju).
EDIT: oprosti, nisem videl da kupujes 2.5 mm okular, verjetno je ta res najboljsa izbira zaradi eyereliefa. Pa upam da ti moje informacije kakorkoli pomagajo.
Always keep your number of landings equal to your number of take-offs!